Tri osnovna pravila zdravog života

    Od kako sam počeo da pišem o nauci, nalećem na pitanja i rasprave. Da li je ovo ili ono opasno? Da li je ovo ili ono zdravo? Ali ta pitanja preskaču zapravo ona najvažnija, opšta pravila. Kojih ima samo tri, i koja su jako jednostavna:
 
1. Fizička vežba je neophodna. Makar tri puta nedeljno, minimalno po pola sata (sat vremena je bolje). Do tačke na kojoj srce značajno ubrzano kuca, i dok ne počnete da se dobro znojite.
 
2. Jedite raznovrsnu hranu, koja je (i po zapremini i po težini) većim delom biljna. Sveži sastojci su bolji, ali to nije toliko važno koliko raznovrsnost.
 
3. Nemojte pušiti (nikada, nimalo), a ako pijete alkohol, pijte u umerenim količinama.
 
   To je to. Praćenje ova tri principa definiše 90%-95% zdravog života. Sve ostalo su ili delići procenta, ili stvari koje su van vaše kontrole.
 
   Ovo važi za svaki put – svaki put – kada pogledate nešto i zapitate se da li je to “zdravo” ili “opasno.” Svaki put kada pogledate neki suplement i pitate se da li će vam on pomoći; svaki put kada pogledate sastav neke hrane ili preparata, i pitate se da li je to opasno.
 
   Ako pratite pravila, i umereno koristite nešto što je “opasno,” male su šanse da će vas to značajno povrediti. Ako pratite pravila i koristite nešto što je dodatno “zdravo,” male su šanse da će vam to značajno pomoći.
 
   A ako ne pratite pravila, ništa drugo nije zapravo važno. Čovek koji prati gornja tri pravila, a koji nikada u životu nije dotakao nijedan suplement – taj će biti daleko zdraviji, u proseku, nego čovek koji uzima sve najbolje i najskuplje vitamine, preparate, i dodatke, ali ignoriše gore rečeno.
 
   Jedino ograničenje za ovo je ono što vam vaš lekar direktno prepiše za neki dijagnoziran problem. Dakle, ne nešto što neki lekar ili osoba sa diplomom kaže na Internetu da je dobro ili loše. Niti nešto što vam vaš lekar da kao usputni savet.
 
   Ako ste otišli kod lekara, ako su vam urađeni testovi, i onda na osnovu toga prepisan neki lek ili suplement, to onda postaje JEDINO što je jednako važno kao ona gornja tri pravila. NIŠTA drugo nije u toj kategoriji, niti blizu.